Некатегоризовано

КЕПА

Легендарни бубњар групе „Смак“  је наш Краљевчанин Слободан Стојановић Кепа, који је ће овог 26. новембра прославити свој седамдесети рођендан. Рођен у Краљеву где је од родитеља музичара наставио традицију, а и пренео је на свог сина Дејана. Данас живи у Крагујевцу, али врло радо долази у Краљево где је и почео музичку каријеру. Кепини родитељи су имали свој оркестар и хтели су да своју децу музички образују. Када су му једном приликом родитељи изјавили да његов брат боље свира хармонику, он је из ината почео да прави буку лупајући о неки стари добош. Тако је из чистог ината и срџбе почело његово интересовање за удараљке. Са братом који је свирао на хармоници се појављивао на школским игранкама, и увек су били запажени. Кепино свирање се наставило у оркестру родитеља који су ишли по хотелима целе Србије. Иако је репертоар представљала народна музика, Кепа није заборавио на рокенрол који је вежбао са друговима у слободно време.

„Тада није било других забава, било је рок музике, игранки, а све забаве су се завршавале у кафанама и хотелима“, каже Кепа и наставља: “У нашем времену је све било искреније и боље, свако је радио посао за који је био талентован и оспособљен. Данашња младеж за разлику од оног времена има много више информација. Пошто сам и даље у музици, могу да кажем да сваки музички жанр има свој најплодоснији период, а ја сматрам да је рокенрол највише дао од 1965. до 1975., овде мислим на ауторски део. Сада има страшних свирача, али нема група, тешко опстају.“

Кепа је 1971. године био један од оснивача групе „Смак“ који се и даље котира међу најбољим бендовима са простора бивше Југославије. Радомир Михаиловић Точак, Зоран Милановић и Слободан Комнинац Кома су се окупили код Слободана Кепе Стојановића са циљем да се договоре око поставе бенда. Тада их је Кепова баба истерала из куће зато што није волела дугокосе младиће, плашећи се за несигурну будућност свог унука ван родитељског посла.

„Ми, немајући куд, одемо најпре у ресторан ‘Борјак’, а затим, где би друго, него седнемо у парк. Снег је већ почео да пада. Тада је Точак одсвирао блуз који је касније назван „Блуз у парку“, јер нас је, када смо после били оформљени, подсећао на тренутке које смо уз звуке овог блуза, провели у парку“.

Кепи и је даље „Смак“ у крви, али на жалост овај бенд више не постоји. Крајем 2015. године, са крагујевачким гитаристом и дугогодишњим пријатељем, Михаелом Стојановићем – Фафом оснива групу „Kepa & Free Spirits“. Први наступ су имали почетком јануара 2016. године, у Кепином родном Краљеву, где је исте године добио октобарску награду града Краљева и звање почасног грађанина.

Оставите одговор