ВРЕМЕПЛОВ

КАКО СМО ПРЕДАЛИ ГРАД

Реч је о догађају почетком новембра ратне 1915. године, када су аустријске и немачке трупе, упркос снажном отпору Дринске и Дунавске дивизије, брзо ушле у Краљево. И, већ сутрадан, на главном градском тргу подигнут је спомен од мермера над гробом једног од непријатељских војника, каплара Фрица Милера. Чак је натпис на спомену био угравиран позлаћеним словима, а цвеће посађено…

Зашто тако брзо споменик окупаторском војнику који је био само каплар?

Наиме, тадашња општинска власт, са председником Јовицом Стојковићем на челу, одлучила је да град преда без даљег отпора и борбе уз обећање од Немаца да народ не гине, варош не страда. Делегација, предвођена Стојковићем, упутила се у немачку команду надомак града. Тамо су команданту саопштили своју намеру о чему сведочи и говор који је кћерка поменутог председника општине Даринка Стојковић, касније професор Београдског универзитета, поклонила краљевачком музеју. Говор је Немцима прочитао Ђорђе Радић, професор Пољопривредне школе, пошто је добро говорио немачки: „Господине команданте, као председник општине овог града (мисли се на Стојковића, прим, М. Д.), част ми је да вам у име грађанства предам град Краљево. Предајући власт у ваше руке, уверавамо вас да ћемо се вашим наредбама и прописима строго поверавати а чврсто сам уверен да ћете ви штедети животе и имања наших грађана…” То је од немачке команде прихваћено и Немци су у град ушли у маршевској колони, на челу које је био поменути каплар Милер.

Кад су дошли до центра, један српски војник, заостао при повлачењу, сакрио се иза оближњег хотела „Париз“, нанишанио и опалио из карабина. Једним хицем је убио немачког каплара а онда побегао преко Ибра према Гочу. То је разгоропадило команданта, али су Немци пристали да не врше терор, уз исплату контрибуције од 500.000 златних динара. Пошто је општинска каса била празна, богати људи, понајвише трговци, скупили су једва 50.100 динара, а Немци на ту суму, ипак, пристали.

Но, после годину дана, при повратку немачке команде и одласку на друге фронтове, тај новац је враћен уз услов да се подели краљевачкој сиротињи о чему сведочи и изложена признаница у краљевачком музеју.

 

Мирољуб Дугалић

 

ПОТПИС ФОТКЕ: Аустроугарски официри на тргу у Краљеву

Оставите одговор