ЉУДИ

ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ У КРАЉЕВО ПО КОРЕНЕ

И тада давне1968.године Краљевчани су ишли у свет “трбухом за крухом“. Одлазећи са обећањем да ће се једног дана вратити у свој родни град, нису ни сумњали да ће у туђини и окончати свој живот. Своју жељу и жал за отаџбином су, као ген и завет, пренели својим потомцима. Отуд жеља сваког од нас да се вратимо коренима. Неки то носе дубоко у себи, плашећи се  и саме помисли да се врате тамо одакле су “њихови побегли“, док се други храбро упусте у авантуру истраживања свог порекла, упознавања са многобројном фамилијом, земљом  на брдовитом Балкану и градомчијим се улицама шетају девојке нестварне лепоте. 

Саво Туфегџић, је рођен у Јужноафричкој Републици, у којој је безбрижно живео све док га судбина није позвала да се суочи са својим коренима. Своју животну авантуру, долазак у Краљево, родни град својих родитеља, рађање велике љубави према истом и његов пут у свет љубави, православљаи духовности Саво је забележио будним оком камере. Документарни филм “Свеци, Саво и Србија“ је прича о Краљеву некад и сад испричана из угла сведока прошлости, актера данашњице и оних који виде Краљево у будућности. 

 

 

Све њих као и самог творца повезује исто, велика љубав према граду који има најлепше заласке сунца, људе који широким осмехом пожеле добродошлицу, великим срцем воле, који остају и одлазе, плодну земљу, дивне реке, питома брда и долине и поноситог Милутина, симбола непрестане борбе за боље сутра. 

Оставите одговор