КУЛТУРА

ХЕПИЦЕНТАР

Пре десет година у периоду од 23. до 25. јуна 2011. године у Краљеву је одржан велики хард рок фестивал, симболично назван „Хепицентар“. Грађани Краљева месецима су живели под притиском онога што је причинио земљотрес 2010. године, тако да је фестивал помогао се одвоје од свих суморних тема. Било је то место срећних људи у епицентру антологијских бендова и песама, хуманитарног карактера да се помогне Краљеву у санирању штета од земљотреса. Идејни творац и главни организатор овог великог догађаја, Драган Благојевић је успео да анимира бендове који су наступали некомерцијално, а по завршетку фестивала на наменски рачун града је уплађено више од 340.000 динара.

Под обалом на отвореним теренима између атлетског стадиона и градског базена, прво вече (четвртак) „Хепицентар“ је отворио шести фестивал „Hard rock session“ на ком су наступили следећи бендови: „Stormbringer“, „Santos Brothers“, „Rock House band“, EKG“ и „Краљевски апартман“. Око 4.000 посетилаца је до после поноћи уживало у одличним свиркама и са нестрпљењем су очекивали следећа два дана фестивала.

А, онда се десио „црни петак“! Непосредно пред почетак друге вечери фестивала и наступа предгрупе „Отом потом“, Краљево је погодило велико олујно невреме. Због обилне кише било је немогуће да се безбедно одрже предвиђени концерти, па је организатор успео да договори са свим бендовима да остану и да сутрадан одсвирају оно што им невреме није дозволило тог петка.

На сву срећу, осванула је сунчана субота са благим ветром поред Ибра. „Хепицентар“ је почео у дневној варијанти, а част да га отвори имао је краљевачки бенд „Гама Зрак“. После њих је наступило „Атомско склониште“, па нишка „Галија“. Сутон и почетак вечери посетиоци су дочекали уз „Дивље јагоде“, а после њих је концерт одржала „ЈУ група“. Већ тада је у концертном простору било више од 7.000 гледалаца који су остали да уживају уз акорде београдског бенда „Ван Гог“ и да испрате поноћ уз легендарног Даду Топића.

Овај јединствени фестивал успео је да окупи антологијске бендова са простора бивше Југославије. Велику подршку дали су чланови мото клуба „Кингс“ који су у фестивалском простору на обали Ибра имали камп, успевши да анимирају стотине бајкера из многих српских градова. Несебичну помоћ у организацији „Хепицентра“ пружио је тадашњи градоначелник Краљева, Љубиша Симовић. Музичка манифестација носила је симболичан назив „Хепицентар». Град у којем је био епицентер једног разорног земљотреса, на неколико дана постао је срећни центар за своје становнике, али и бројне госте из целе Србије.

Жељу да овај фестивал постане традиционалан и препознатљив за Краљево, није подржала нова градска структура власти, па је после још две године симболичног одржавања, престао да постоји.

Оставите одговор