АНЕГДОТЕ

ГИЛИПТЕРИ

Ова реч из наслова има различита значења, али се обично употребљава у жаргону за некога ко је пробисвет, мангуп, несташан, шмекер, шерет или шаљивџија (зајебант). Таквих је било много у Краљеву, а има их и данас. Иза њихових догодовштина остану анегдоте које се дуго препричавају. На неке градске гилиптере нас је подсетио Раде Миловановић, познатији под надимком Куки.

Често су градски гилиптери играли пријатељске фудбалске утакмице против активних играча и ветерана Слоге међу којима је, исто било гилиптера. Скоро да није било утакмице, а да неко некога не насанка. Једном приликом познати градски берберин Перка Луче што је радио у „Солидности„ поред Париза, дошао је на једну заказану утакмицу. Пресвукао се и изашао на терен… Румац, тадашњи центарфор Слоге је снимио да је Перка оставио своје свилене чарапе у ципеле. Брзо је те чарапе увезао у тврде чворове, да није имало шанси да се поново развежу. Када се завршила утакмица, Перка је дошао до своје гардеробе и наравно да није могао да „опорави„ чарапе. Тако је босих ногу у ципелама по неком хладном времену отишао кући. Али, Перка је шмекерски све прећутао знајући да га је Румац израдио.

Тадашњи тренер Слоге, Спасојевић није дозвољавао да играчи на тренинге или утакмице долазе неуредни и необријани. На утакмице се одлазило у оделима или сакоима уз обавезну кравату. Тако једном приликом Румац после неке бурне ноћи, а пре првенствене утакмице долази у недељу пре подне код Перке на бријање. Седа у столицу и док му Перка полако сапуња браду и образе, онако уморан задрема. Тај тренутак његове непажње искористи Перка и одсече му кравату до чвора. Смота је и стави у свој џеп. Када је бријање било готово, Перка рече:

Ајде Руме, готово!

Румац се захвали речима: Хвала Луче!, а када се погледа у огледалу забезекнут рече:

Шта је ово Луче, где ми је кравата?

Перка лагано из свог џепа извуче онај одсечени део кравате и стави је Румцу у горњи џеп сакоа, уз поруку:

Ево ти да имаш марамицу што личи на кравату!

Како се Румац снашао за нову кравату, не зна се. Али, ова слатка Перкина освета се дуго препричавала по Краљеву.

Оставите одговор