ЉУДИСПОРТ

ЏИГИ

Већина нас је познавала неколико Џигија, ја четворицу. Али, за све Краљевчане важи неписано правило – када се помене Џиги, синоним је за легендарног капитена најбоље кошаркашке генерације Слоге, Томислава Андрића. По мишљењу многих, најбољи и најистрајнији играч Слоге. Иако су га позивали да се придружи многим клубовима у бившој Југославији, није никада хтео да напусти Слогу. Капу су му скидали сви тадашњи центри из онда најјаче кошаркашке лиге Европе. Имао је одличну леђну технику, а финтама и поенима од врха табле, чак и иза или преко табле, просто је излуђивао противничке играче. Сећам се једне утакмице против Цибоне када му чувени Андро Кнего није могао ништа. Џиги му је испродавао неколико финти, да је Кнего само са чуђењем гледао према својој клупи и саиграчима. Леђној техници и неким финтама научио је и Влада Дивца док му је био саиграч на почетку своје блиставе каријере. Захваљујући овој краљевачкој легенди, данас једна улица у центру нашег града носи његово име.

И док је био активан играч, и касније Џиги је волео „све што воле млади“. Дружење, кафану, пишпирић, ракијицу, пиво… Дуго је и радио за Ваљевску пивару. Захваљујући преданости и својим познанствима успео је да то пиво пробије у врх на територији западне и јужне Србије. 

О Џигију има много тога да се напише, али „Сиџа“ форсира кратку форму, па ћу за крај једну његову крилатицу уз кратку дигресију. Наиме, често смо били тим у пишпирићу, па је знао да када упише двојку да каже: Мало ли је… Скочи и крава на краву, па вајдичица!

Потпис фотке: Џиги и саиграчи у авиону пред утакмицу са Шибенком

Оставите одговор