АНЕГДОТЕЉУДИ

ДУЛЕ БИНДЕР

Једна од легенди Краљева. Жива енциклопедија о граду и људима, својеврсно спадало, пун анегдота и пошалица… Био је фудбалер Слоге, касније и тренер. Волеле су га генерације играча са којима је радио, волели су га сви Краљевчани, са дужним поштовањем о њему причали и они који нису из Краљева. Био је оснивач и вођа легендарних „Ибарских бригада“. Душан Милићевић – Дуле Биндер.

Редован посетилац Слогиних кошаркашких утакмица, и њен верни навијач. Сећам се његове упадице на једној утакмици: „Не ваља ви Лазић!?“, упућена тадашњем тренеру и управи, када је захваљујући Лазићевим кошевима Слога добила ту утакмицу. На Биндерову упадицу сви су се слатко насмејали, а касније је „Не ваља ви …“ била констатација за сваког ко уради нешто добро.

Са својим пајтосима свако лето и све лепе дане проводио је под обалом поред Ибра на тушу или поред, до базена. Ту су се играле карте, припремала разна јела у котлићу, земљаном лонцу или на роштиљу. Једном приликом на том месту пуред Ибра пронашао га је један другар и упитао:

`де си, бре, Дуле? Данима те тражим кући, и не могу да те нађем!

А, Дуле му одговара: Ја више времена проводим под водом, него у кући!

Биндер баш није волео снег, па је знао да каже: Више волим да згазим у говно, него у снег! Какав је имао смисао за хумор, онај прави – својствен краљевачким шмекерима, потврђује и једна његова фора од пре неколико година. Наиме, Дуле Биндер пролази поред аутобуског стајалишта код СУП-а, а један од линијских таксиста стоји на тротоару и желећи да добије путнике, виче: „Врњачка Бања, Врњачка Бања, Врњачка Бања…“. Окреће се Дуле ка њему и каже: Идеш само право преко моста, па оштро лево! А, ако `оћеш за Матарушку, исто право преко моста па оштро десно!

Окрену се Дуле Биндер и оде куда је и наумио, а таксиста остаде у чуду. Није био свестан шта га је снашло.

Оставите одговор