ЉУДИ

ДРАГОЉУБ БОСИЋ

Ликовни педагог у школи „Вук Караџић“, Драгољуб Босић је ученицима подарио оно најлепше што је имао – своју душу, а као сликар приказивао је лепоту онога што је пролазно.

Био је један од типичних представника модерне уметности краљевачке и српске сцене. Све деценије стваралаштва које су стајале иза његове борбе са бојама и платном, деловала је инспиративно на друге млађе уметнике. Његов идеалистички приступ животу, утицај и његово стваралаштво дали су велики подстрек млађим уметницима, као и идеју да се у Краљеву отвори уметничка школа.

Рођен је 1937. године у Станишинцима код Врњачке Бање. Завршио је Средњу уметничку школу у Нишу 1958. године, у класи професора Бране Павловића. Вишу школу, педагошки – ликовни одсек, завршио је у Београду 1967. године. Члан је УЛУС-а од 1984. године. Свој радни век провео је као ликовни педагог у ОШ ,,Вук Караџић“ у Рибници. Преминуо је 2020. године у Краљеву.

,,У уметничком животу Краљева појавио се 1959. године. Од тада, уз неминовне осцилацијске вредности, створио је свој сликарски свет и препознатљив колористички знак. Након сагледавања Босићевог сликарског опуса, одмах је приметно богаство мотива које сугерише радозналу и истраживачку црту његове личности-пеијзаж, људска фигура, портрет, апстрактно – асоцијативне композиције. У његовој слици преплићу се класично и савремено, одређено сопственом егзистенцијалном и емотивном вредношћу. То је његова лична прича, животна прича, која одише кодовима сопственог сензибилитета и искрености“, рекла је својевремено Сузана Новчић, кустос краљевачког Народног музеја.

Оставите одговор