ЉУДИ

ДИРЕКТОР У НОРВЕШКОЈ

Чедомир Попадић је рођен 4. октобра 1981. године у Краљеву. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду 2004. године, на теоретском одсеку. Сада врши функцију директора уметничке школе Номе Културскуле у Норвешкој, у граду Шијану.

Током студија радио је у Министарству просвете као део тима за сарадњу са децом са оштећеним слухом. Успех једног пројекта у ОШ ,,Стефан Дечански’’, који је финансирала Норвешка агенција за помоћ земљама у развоју, омогућила му је одлазак у Норвешку. Тамо добија жељу да промени каријеру и уписује дириговање на Краљевској академији 2007. године у Ослу. Пошто је за стране студенте прва година студија припремна година када се учи језик, први послови у Норвешкој су му били разношење поште викендом и рад у хамбургерници. После годину дана студирања почиње да ради у музичкој школи као диригент, где убрзо долази на место продуцента. Сели се у Шијан 2009. године, где преузима вођство над локалним полупрофесионалним хором под називом ,,Кон Вокале’’ 2010. године. Систем организације радног времена у норвешким школама омогућио му је да свој таленат за дириговање што боље представи. Када је завршио студије  преузео је и симфонијски оркестар Гренланда и локлани мушки хор, са којима је концертирао од Финске до Мађарске. Преузимањем великог броја пројеката и активности долази на место директора уметничке школе Номе Културскуле 2013. године.

Исте године доводи хор ,,Кон Вокале’’ у Краљево, где ће неочекивано започети сарадњу са Музичком школом ,,Стеван Мокрањац’’. Да би покупио опрему коју му је школа позајмила, био је приморан да прекине пробу етномузиколошког одсека који је држала професорка Злата Марјановић. Чедомир у том тренутку предлаже професорки да њени ученици изведу пар нумера на улазу хотела Турист у тренутку када чланови хора стигну из манастира Студенице где су били у посети. Професорка је пристала и ученици су врло пријатно изненадили певаче хора, толико да је сам директор хора предложио да се исти ученици доведу да наступају пред норвешком публиком. Ова сарадња није престала након тога и 2018. године хор МШ ,,Стеван Мокрањац’’, којим је дириговала професорка Дуња Маринковић, такође је отишао за Норвешку по његовом предлогу.

Чедомир Попадић је већ 8 година директор уметничке школе Номе Културскуле у Шијaну и говори да је у почетку био јако скептичан око те позиције, али да је временом схватио да је то јако креативан посао.

,,Да ниједна година не буде иста, то је био неки мој услов да ја радим тај посао. Директор све ради: развлачим каблове, чувам опрему када је неки већи концерт напољу, нема разлике између директора и чистачице. На једном програму размене знања и искустава из школа питали су наставнике колики је проценат боловања, односно нерадних радних дана, на шта су наставници одговорили да је врло тешко јавити да си болестан када директор ради са температуром од тридесет и осам степени. Таквом директору је мало теже рећи да не долазиш на посао због кашља”, наводи Чедомир.

На питање што се тиче планова за будућност Чедомир је одговорио следеће: ,,Већ петнаест година сам горе, али увек постоји нешто што те вуче назад. Сам себи увек зацртам неки циљ, а следећи циљ јесте сарадња, организовање више фестивала, даља сарадња са музичком школом у Краљеву, а у плану је и да биг бенд музичке школе одведемо да наступа у Норвешкој’’.

Матија Антонић

Оставите одговор