ЉУДИ

БРАНИСЛАВ БИНИЋ – БИНЕ

Најстарији је краљевачки планинар.  Био је дугодишњи члан ПСК Железничар а сада је члан Планинарско алпинистичког клуба Краљево. Иза себе има освојене све значајније европске, јужноазијске, јужноафричке врхове, прегазио је готово све планине у старој Југославији, а на многима оставио и свој траг.

Припадност клубу њему није препрека да се бави својом најважнијом мисијом, обележавањем и мапирањем планинарских стаза. Планине око Краљева познаје као свој џеп. На Столовима нема ниједна стаза или путељак куда овај неуморни човек није прошао. У свако годишње доба и без обзира на временске услове, Бине је у планини, истражујући или радећи на некој новој стази. Неретко, обилази старе стазе, освежава маркације, раскрчује нарасло жбуње. У почетку је носио кантицу са бојом и четку, касније је правио металне кружне ознаке. Прво је укопавао дрвене стубове, сада поставља металне. Стрелице и путокази су као на раскрсницама у граду, са све реда вожње аутобуске линије.

Од недавно, Бине ради на обележавању најзахтевније планинарске стазе на Столовима, Маглич – Клечак – Столови. Стаза почиње на 260 метара надморске висине, код тврђаве Маглич, а завршава на 1375 метара високом врху Камариште, на Столовима. Бине је увидео да би, ради лакшег преласка преко реке Маглашнице било потребно направити један мост, и направио га је. Све је сам премерио, обрадио обале реке где ће укопати носеће греде, наручио резану грађу и склопио, на лицу места, своје ремек дело. Помагали су му пријатељи и добровољци у превлачењу грађе преко реке, као и у самој изради моста, али све је морало да буде како Бине каже.

Најбоље од планинарских стаза у Краљевачком округу направио је сам Бине. Преко четиристо километара обележених и мапираних траса по Чемерну, Радочелу, Столовима, Студеној, Гочу, Равој планини, оставио је овај скромни човек. Његов понос и животно дело су, осим Клечка, и две трансферзале: „Жарачка трансферзала“ и „Голијска трансферзала“. И још много тога ураћеног за добробит свих планинара, дело је Бинетових руку.

Никакву помоћ или надокнаду за свој труд не тражи. А и када је потражио, наишао је на зид неразумевања. Кад није у планини, бави се Путним водичима, малим брошурама за планинаре. И нова Бинетова стаза је снабдевена детаљним Водичем у боји.

Светлана Крџић

Оставите одговор