ЉУДИЧЛАНЦИ САРАДНИКА

ЖИВЕЛА 121 ГОДИНУ

Готово сви светски и домаћи медији пренели су информацију да је Кане Танака из Јапана, која је званично словила за најстарију особу на свету, преминула у 119-ој години.

Она је уписана у Гинисову књигу рекорда у марту 2019. године, као најстарија особа на свету, а постала је и најстарија особа у Јапану у септембру 2020. године, када је имала 117 година и 261 дан.

Међутим, на Старом краљевачком гробљу у Краљеву већ неколико деценија самује необичан споменик. Необичан, па и јединствен у Србији. И свакако један од малобројних у свету. А на њему пише да је Краљевчанка Тодора Ранковић, која ту почива, поживела чак 121 годину!

Како је новинару Курира рекао некадашњи радник краљевачке “Чистоће”, који је већ дуго у пензији и који није желео да му објављујемо име, бака Тодора имала је доста деце, али су остали упамћени син Стеван, шумар, и кћер Росанда.

– Стеван је умро врло млад и оставио за собом сина Петра Станојевића, познатог аутомеханичара, једног од првих мајстора те струке у Краљеву. Росанда је живела око 70 година. Но, како нико од њене деце више није у животу, овај споменик данас ретко ко обилази. Ипак, радује ме што су моје колеге, пред Васкршње празнике, уређујући старо градско гробље, покосили траву и испред овог споменика, рекао је овај Краљевчанин Куриру.

Према његовим речима, у сећањима данас ретких становника овог града, остало је да је бака Тодора живела мирно, систематично, била уредна и живахна и да је гајила и неговала цвеће. Имала је кућу и велики плац који се налазио у улици Марка Трифковића која је касније преименована у улицу Хероја Маричића.

– Њен унук Петар, који је својој баки подигао споменик, имао је крштеницу са печатом цркве у једном селу у околини Краљева где је била рођена. Крштеницу је чувао све до своје смрти 1985. године и свима је радо показивао. Тај црквени документ потврдио је да је бака Тодора заиста живела 121 годину и била најдуговечнија Српкиња, навео је наш саговорник.

Јован Слијепчевић

Оставите одговор