ЉУДИ

ВИШЕСТРУКИ ПРВАК СВЕТА

Хранислав Милошевић је, како сам за себе воли да каже, Краљевчанин који је 26 година живео у Витановцу, а Витановац је, баш захваљујући њему, од обичног села у околини овога града постао прави центар радио-аматеризма. После Витановца Милошевић је постао грађанин света, почев од Сарајева, Котора, Скопља преко Швајцарске, Русије, Аустрије, па до земаљске кугле коју назива својим домом. То му је омогућио радио-аматеризам, хоби путем којег комуницира са свим тачкама на планети. Поред тога што се бави радио-аматеризмом и посао га често наводи на путовања. Воли да путује и да сусреће нове људе и открива нова места и њихове обичаје.

Основну школу је завршио у Витановцу, гимназију у Краљеву, Електротехнички факултет и магистатуру у Сарајеву, а докторирао је на магистарско-техничким наукама у руском граду Новосибирску на Западносибирској академији наука.

Бавећи се послом и науком Милошевић је успео да обиђе више од 112 земаља света, а бавећи се радио-аматерском активношћу у задњих 40 године добио је многа признања, повеље и прва места на разним такмичењима регионалног и светског значаја. Почев од 1995. године па наовамо, 21 пута је побеђивао на отвореним светским првенствима, а интересантно је да је у такмичењу у телеграфији, 2002. године освојио прво место по шести пут узастопце у свету, што никоме није пошло за руком.  Био је и на функцији председника Савеза радио-аматера Југославије који имала око 25.000 чланова.

Именован и чланом «Собе величанствених», одлуком Америчке асоцијације радио аматера. Та организација окупља пет милиона радио аматера, а поводом обележавања јубилеја, стогодишњице постојања, установљена је «Соба величанствених», у коју су изабрани углавном научници, али и радио аматери који су својим активностима дали допринос радио комуникацијама. «У «соби» је 60 научника који су стварали историју, међу њима је двадесеторо живих, али су именована и три радио аматера – прича Хранислав, који је као радио аматер на овој листи поред Николе Тесле, Ђулерма Марконија, Семјуела Морзеа, па Раџива Гандија, а ту су и краљ Шпаније Хуан Карлос и покојни краљ Јордана, Хусеин ибн Талал.

Ваља поменути и то да је др Хранислав Милошевић у време бомбардовања НАТО имао дозволе боравка у три државе, а он се ипак вратио у Србију где је све време био присутан, оставивши послове у свим својим фирмама, да би био са својим народом, са својим радио-аматерима, својом војском, помажући да се ублаже последице бомбардовања, за шта је добио и одређена признања.

Како сам о себи скромно каже, а одговарајући на питање да ли је у питању његова генијалност или остали не познају довољно област којом се баве, Хранислав Милошевић тврди да се ради о искуству и познавању телекомуникација, радио таласа и склопа других погодности које су му омогућиле да се такмичи са локација које је сам одабрао и која у одређеном такмичењу дају управо могућност да се постигну добри резултати и прво место у свету.

Драган Благојевић

Оставите одговор