ВРЕМЕПЛОВЉУДИСПОРТ

ПРВА ПРЕСКОЧИЛА ДВА МЕТРА

Биљана Петровић, девојачки Бојовић, рођена је у Краљеву 28. фебруара 1961. године. Атлетиком, односно својом дисциплином скок увис, почела се бавити с 12 година у родном Краљеву, у Атлетском клубу Металац. Њен први службени резултат у скоку увис забележен је годину дана касније, такође у родном граду, скоком од 135 цм. После тог скока уследиле су године напора, одрицања и мукотрпних тренининга.

Из матичног Металца песелила се у Атлетски клуб Чукарички из Београда, из којег је стигла у сплитски АСК. Та веза Биљане и АСК-а била је готово судбинска јер је на самом почетку каријере 1979. године заузела четврто место на Медитеранским играма у Сплиту. Две године после у истом граду упознала је свог будућег супруга и тренера Предрага, па се 1985. и службено доселила у Сплит, где је засновала породицу.

На Медитеранским играма 1983. године у Касабланци освојила је сребро скококом 1.86 м, а четири године касније 1987. у Латакији поновно је сребрна, овај пут скоком 1.84 метра. Учествовала је на Олимпијским игарама у Сеоулу 1988. године, где је освојила 22. место. На Светском дворанском првенству у атлетици које се 1989. године одржавало у Будимпешти освојила је четврто место.

Међутим, 1990. година је година њене каријере. Наиме, те се године Биљана Петровић винула у сами светски атлетски врх. Била је друга на светским табелама скакачица у вис, постигавши нови југославенски рекорд с прекочених тачно два метра на Гранд при митингу у месту Саинт Денис, у близини Париза. То је био Биљанин лични рекорд. Исте године у Сплиту је на европском првенству, освојила сребрну медаљу.

Почетком распада бивше Југославије, Биљана из Сплита 1991. године са породицом долази у Краљево где су боравили до 1996. године. Уследио је најпре одлазак на Нови Зеланд, а од 2000. године и трајни боравак у Аустралији у Перту.

Распад бивше државе прекинуо је  блиставу каријеру наше Краљевчанке. У једном од својих интервјуа истакла је да после свега, њена највећа победа и успех што је њена ћерка постала свој „човек“ и што од ње има два унучета.

Драган Благојевић

Оставите одговор