МЕСТА

МОСТ

Река Ибар је обележје града Краљева. Вековима су житељи овог града са једне на другу обалу прелазили како су знали и умели. Историчари бележе да су ту постојале скеле, па дрвени мостови, а њих су у 20. веку наследиле нови, модернији мостови.

На месту данашњег старог моста некада је био дрвени мост, који је сменила грађевина направљена 1928. године. Због карактеристичне металне конструкције, мештани су га називали Гвоздени мост. Током ратних операција за ослобађање Краљева 1944. године, тај мост је срушен. После рата искоришћена је постојећа конструкција и на њу је дограђен нови део, који и данас траје.

Наиме, мост на Ибру је направљен од делова конструкције који су некада чинили Мост краља Александра у Београду. Предратни Београђани су га звали и Земунски и Ланчани, а био је први друмски мост који је прешао преко Саве. „Мост витешког краља Александра“, како му је било пуно име, срушиле су снаге Војске Краљевине Југославије у ноћи између 10. и 11. априла 1941. године. Намера ондашње војске била је да на тај начин спречи, или макар успори немачко надирање у Београд.

После рата делови моста су и коначно били извађени са дна реке, мада су најважнији радови били обављени још током окупације. На леву савску обалу извађени су велики делови конструкције који нису више могли да буду искоришћени на начин на који је то учињено пре рата. Али, велики делови моста су могли, очигледно, да послуже за неку другу сврху. Неко се сетио да је Ибар знатно ужи од Саве, и да би део моста могао да буде пресељен у Краљево.

Тако је и било. Стари Краљевчани знали су да кажу да имају свој, „Савски“ мост, а начин на који су сачували успомену на стару београдску грађевину, остао је вредан поштовања. Истини за вољу, многи не знају да је мост био посвећен имену краља Александра.

Оставите одговор