ЗАНИМЉИВОЧЛАНЦИ САРАДНИКА

КРАЉЕВАЧКА ГУСКА У СВЕТСКОЈ ШТАМПИ

Да су и Краљевчани у периоду између два светска рата имали шта да понуде светској штампи у њиховим рубрикама налик на „Веровали или не“ чувеног Роберта Риплија, сведоче и три објављена новинска чланка које смо пронашли у аустралијским, америчким и канадским дневним новинама.

Најпре је дневни лист „The Mercury“ који и данас излази у граду Тобарт у Тансманији (Аустралија) 13. јула 1938. године објавио необичну вест о једној краљевачкој гуски која је била толико привржена војсци Краљевине Југославије, да је одбијала понуђену храну од цивила.

Једна гуска већ три године налази се на стражарској дужности испред гарнизона Краљево у Југославији. Она је увек на истом месту – најпре стоји на једној, па потом на другој нози, и толико је привржена војсци да не жели да узима храну од свакога ко није у униформи. Сви покушаји да се птица убеди да промени лоше навике остале су без успеха, па ће она чак започети и штрајк глађу, уколико јој се не удовољи. Каква гуска! – стоји у тексту под насловом „Нова улога за гуску“, објављеном на страни 15.

Да перната живина није била једина „уврнута“ вест из Краљева за светску штаму тог времена, сведочи и чланак „Клуб мрзитеља жена“, објављен 5. августа 1938. године у америчком листу „The Lewiston Daily Sun“ из града Левистон у држави Мејн.

У јануару је у Југославији објављена прича да је тамо основан „Клуб разведених мушкараца“, са циљем да заштити своје чланове од одласка у затвор због због неплаћања алиментације. Сада, са пролећа, у Краљеву је најављено оснивање „Клуба мрзитеља жена“ који од својих чланова захтева да, ни под којим условима, не траже утеху у женском друштву, иначе ће у супротном бити искључени из чланства. Клуб се оснива у знак протеста због лакомислености девојака и младих жена коју испољавају у њиховим љубавним везама.

Престонички лист Канаде „Ottawa Citizen“, пак, једанаест дана касније – 16. августа 1938. године, доноси својим читаоцима вест из Краљева о томе да се „циганске младе и даље продају по погодбеној цени“.

Циганске младе ове године продају се по погодбеној цени. У извештају са годишње ромске свечаности одржаној у Краљеву, Србија, каже се да је живахна бринета добила највећу понуду од 6 долара и 40 центи. Остале младе отишле су по знатно нижој цени од 3,6 и 4 долара. Ове цене су значајно ниже од оних у прошлим годинама које су плаћане родитељима кћерки удавача.

Као извор информације наведена је њујоршка новинска агенција „Асошијетед Прес“.

Јован Слијепчевић

Оставите одговор