ЗАНИМЉИВО

ГЕРИНГОВА ТАЈНА ПОСЕТА КРАЉЕВУ

Geringova tajna poseta Kraljevu

Фабрика авиона „Бреге“ у Краљеву постала је државно власништво након што су је 1933. године напустили Французи. Влада Југославије је с Немачком 1936. године склопила уговор о изради 20 авиона типа „дорниер ДО 17“. После обуке радника у Немачкој, у фабрику авиона су 1938. године допремљене машине, с којима је дошло и 20 немачких пројектаната. Званично је први „дорниер ДО 17“ изашао из фабричке хале у октобру 1939. године. Годину дана касније, Немци су Југославији дали и лиценцу за производњу тог модела ловца-бомбардера.

Фабрика је доживела толики процват да тих година нису могли да нађу људе који би радили у њој. Пред почетак рата норма је била да се на сваке три недеље склопи по један авион

Херману Герингу, заповеднику немачког Луфтвафеа, оцу Гестапа и Хитлеровог изабраног наследника, Краљево је одговарало како би у срцу Балкана имао под контролом велику фабрику авиона. Герингова посета Фабрици авиона у Краљеву није забележена у историјским документима, али Предраг Радовановић, кустос Музеја науке и технике одељења Бањског лечења у Врњачкој Бањи, открио нам је фотографије Геринга у цивилном оделу с југословенским пилотима из Друге ваздухопловне базе у Краљеву. Посао израде ових немачких авиона уговорио је Милан Стојадиновић, тадашњи министар финансија. У историјским списима постоји податак да се састајао с Герингом, а чак је с њим ишао и у лов.

Модел „дорниер“ прављен у Краљеву имао је ојачани доњи део трупа како би могао да понесе више бомби. До избијања рата, из фабрике је изашло 60 „дорниера“. Последњи авион је испоручен 12. априла 1941. године, два дана пре уласка Немаца у Краљево. Југословенска војска је приликом повлачења из Краљева минирала фабричке хале. Немци никада нису успели да покрену производњу.

У октобру 1941. године, Немци су због одмазде стрељали 540 радника Фабрике авиона. Већ следеће године и оно мало преосталих машина изместили су из Краљева у Немачку. Након рата фабрика није обновљена.

Оставите одговор