ЉУДИ

ДРАГАН БИСЕНИЋ

Драган Бисенић је рођени краљевчанин из Самаила. У нашем граду је завршио основну школу и новинарски смер Гимназије. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду. Вишеструко је награђиван као најбољи студент Београдског универзитета. Од 2011. до 2018. године био је амбасадор Србије у Каиру, одакле је, поред Египта, покривао Палестину, Оман, Судан и Уједињене Арапске Емирате.

Радио је у листовима „Борба“ и „Наша борба“, а сарађивао је са бројним листовима, часописима и телевизијама у земљи и иностранству. Извештавао је са свих важнијих збивања у земљи од 1986 – 2000, од партијских пленума, до догађаја на Косову, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској и Словенији.

Био је дописник из Берлина, Савета Европе и пратио рад Хашког трибунала за Југославију. Био је уредник и главни уредник више магазина и стручних часописа, „Међународне политике“, „ЦорД“ и „Економист“. Интервјуисао је бројне водеће политичке и дипломатске личности из земље и иностранства. Посебно се бавио међународним аспектима југословенске кризе и хладноратовским односима, питањима европске безбедности и НАТО. Аутор је више документарних ТВ емисија.

Учествовао је у више међународних истраживачких пројеката о хладном рату и држао предавања на домаћим и страним факултетима. Усавршавао се на универзитетима у Бечу, Бону, Берлину и Стенфорду, уз бројне студијске боравке у Русији, Јапану, Турској, Швајцарској, Индији, Израелу и другим земљама. Радио је на Универзитету у Берлину 2000 – 2002. Добитник је више домаћих и страних награда. До сада је објавио: „Од бакље до ломаче – међународни аспекти југословенске кризе“, „Етика у медијима“, „Европска унија и југоисточне Европа“, „Мистер X – Џорџ Кенан у Београду 1961 – 1963“. Прошле године је објавио књигу о кемпдејвидском мировном споразуму Египта и Израела 1978, „Мост ка миру – египатско – израелски мировни споразум у Кемп Дејвиду 1978“ и „Мала, величанствена Србија“ – „краљ чаја“ Томас Липтон у Србији 1915“. У припреми: „Тајне из „црне књиге“ – САД и стварање Југославије“ и „Храбри стари свет – америчка елита“, „Србија и Југославиија 1890 – 1990“.

Превео је и уредио више десетина књига страних аутора које су објављене на српском језику, Хенрија Кисинџера, Збигњева Бжежинског, Колина Пауела, Владимира Путина, Романа Продија и других.

Оставите одговор