ВРЕМЕПЛОВСПОРТ

ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ТЕНИСА

У краљевски град тенис је одавно стигао, истина као „бели”, аристократски спорт. Крајем двадесетих година прошлог века, на простору тадашњег Дивљег поља постављен је камен-темељац фабрике авиона. Била је то испостава „Бреге”, познате француске фабрике аероплана. Склапани су ту од 1927. године први авиони, наравно уз помоћ бројних стручњака и радника пристиглих са породицама из француског града Вилакубле.

За њих су у вароши покрај Ибра убрзо подигнути за то време изузетно модерни станови. Тако да је у близини фабрике настала француска колонија, а Французи су се брзо уклопили у живот неразвијеног Краљева. Своју културу и навике тежили су да очувају па су у колонији отворили француску школу, мало даље подигли католичку цркву, а покрај улаза у фабрику чак три тениска терена.

На овим игралиштима, прекривеним црвеном шљаком, у почетку су рекетима ударали лоптицу само Французи, али је тенис брзо заинтересовао и младе Краљевчане, посебно синове и кћери домаћих виђенијих и богатијих људи.

Прихватили су и они моду белих панталона и сукњи, истина знатно дужих него сада, као и „Батиних” белих патика… О томе сведочи и фотографија, коју је  краљевачком музеју поклонила Маја Кершић из Београда. На слици из 1930. види се њена мајка Југослава Ћирић Ердоглија како у Краљеву игра тенис, а снимак је направила Катинка Ердоглија, која је овде имала један од првих фото атељеа.

Тих година одржана су тениска такмичења и неколико егзибиционих мечева познатих француских тенисера. Постоји чак и фотографија на којој се у судијској столици види господин Беаите, тадашњи директор „Брегиних” фабрика у Паризу.

Оставите одговор